Një letër rekomandimi është një letër miratimi që ndihmon marrësin të marrë një punë ose të përparojë në karrierën e tyre.

A person who is familiar with the recipient and who can attest to their character, abilities, and skills typically writes recommendations. A recommendation letter is often requested after an interview when the employer wants to know if they should hire the person or not.

A person who is familiar with the student well typically writes a letter of recommendation, which is a formal document. It can be a teacher, a mentor, or someone else who has worked closely with the student.

Letra duhet të nxjerrë në pah cilësitë dhe aftësitë që e bëjnë studentin një pasuri për punëdhënësin e tyre të mundshëm të ardhshëm. Ai gjithashtu duhet t'u përshtatet nevojave specifike të kompanisë ose institucionit që do ta lexojë atë.

Një letër rekomandimi nuk duhet vetëm të nxjerrë në pah atë që e bën studentin tuaj një pasuri, por edhe atë që ata kanë mësuar nga ju si mësues dhe mentor i tyre.

3 Këshilla thelbësore për marrjen e letrave më të mira të rekomandimit të studentëve nga kolegjet

Marrja e letrave të rekomandimit nga kolegjet mund të jetë një proces i vështirë. Ndonjëherë, mund të jetë edhe e pamundur. Por, me këto tre këshilla, ju do të jeni në gjendje të merrni letrën më të mirë të rekomandimit të studentëve nga kolegji juaj.

  1. Merrni kohë për të zhvilluar një marrëdhënie personale me rekomanduesin tuaj
  2. Kërkoni sa më shumë rekomandime
  3. Sigurohuni që të keni një letër qëllimi të qartë dhe koncize

Cila është mënyra më e mirë për t'u siguruar që letra që merrni është e shkruar sipas pritshmërive të shkollës dhe ende mjaft e mirë?

Një nga hapat më të rëndësishëm në përgatitjen e letrës suaj të referencës së kolegjit është të siguroheni që të keni një kuptim të qartë të pritshmërive të shkollës. Çfarë duhet të bëni nëse nuk e dini se cilat janë ato pritje?

Fillimisht, filloni me një kërkim në Google për emrin e shkollës. Ju gjithashtu mund të pyesni këshilltarin tuaj udhëzues ose dikë tjetër që di për shkollën. Më pas, përdorni një nga këto metoda për të zbuluar se çfarë duan në letrën tuaj të referencës:

1) Pyetini ata drejtpërdrejt

2) Kontrolloni faqen e tyre të internetit ose udhëzimet e aplikimit

3) Bisedoni me një oficer pranimi në shkollë

Çfarë duhet të kem parasysh kur shkruaj një letër rekomandimi?

Një letër rekomandimi është një letër zyrtare mbështetëse që zakonisht shkruhet për të rekomanduar një person për një punë, promovim ose çmim.

Ka shumë faktorë që duhet të merrni parasysh kur shkruani një letër rekomandimi. Këto përfshijnë sa vijon:

  • Gjatësia dhe struktura e letrës
  • Who will be reading your letter?
  • Lloji i dokumentit që ju rekomandoni
  • Lloji i ngjarjes që rekomandohet për
  • Toni dhe përmbajtja e rekomandimit

nëse jeni student, shembuj të letrave të shkëlqyera rekomandimi mund t'ju ndihmojnë të kuptoni se si të merrni vetë letra të forta nga mësuesit tuaj. Nëse jeni mësues, shembujt në këtë udhëzues do t'ju frymëzojnë që t'i mbështesni fort studentët tuaj ndërsa aplikojnë në kolegj. Vazhdoni të lexoni përkatër letra të shkëlqyera nga mësuesit që do të çojnë këdo në kolegj, së bashku me analizat e ekspertëve se pse janë kaq të fortë.

1: Modeli i Letër Rekomandimi

I nderuar Z./Znj./Znj. [Mbiemri],

Është kënaqësi absolute të rekomandoj [Name] për [pozicion] me [Company].

[Emri] dhe unë [lidhja] në [Kompania] për [gjatësi].

I thoroughly enjoyed my time working with [Name] and came to know [him/her] as a truly valuable asset to absolutely any team. [He/she] is honest, dependable, and incredibly hard-working. Beyond that, [he/she] is an impressive [soft skill] who is always [result].

His/her knowledge of [specific subject] and expertise in [specific subject] were a huge advantage to our entire office. [He/she] put this skill set to work in order to achieve a specific achievement.

Along with [his/her] undeniable talent, [Name] has always been an absolute joy to work with. [He/she] is a true team player and always manages to foster positive discussions and bring the best out of other employees.

Without a doubt, I confidently recommend [Name] join your team at [Company]. As a dedicated and knowledgeable employee and an all-around great person, I know that [he/she] will be a beneficial addition to your organization.

Ju lutem mos ngurroni të më kontaktoni në [informacionet tuaja të kontaktit] nëse dëshironi të diskutoni më tej kualifikimet dhe përvojën e [Name]. Do të isha i lumtur të zgjeroja rekomandimin tim.

Urimet më të mira,
[Emri juaj]

2: Modeli i Letër Rekomandimi

E nderuara zonja Smith,

Është kënaqësi absolute të rekomandoj Joe Adams për pozicionin e menaxherit të shitjeve në Kompaninë e Shitjeve.

Joe and I worked together at Generic Sales Company, where I was his manager and direct supervisor from 2022–2022.

E shijova plotësisht kohën time duke punuar me Joe dhe e njoha atë si një pasuri vërtet të vlefshme për çdo ekip. Ai është i ndershëm, i besueshëm dhe tepër punëtor. Përtej kësaj, ai është një zgjidhës mbresëlënës i problemeve që është gjithmonë në gjendje të trajtojë çështje komplekse me strategji dhe besim. Joe frymëzohet nga sfidat dhe nuk frikësohet kurrë prej tyre.

His knowledge of sales etiquette and expertise in cold calling were a huge advantage to our entire office. He put this skill set to work in order to increase our total sales by over 18% in just one quarter. I know that Joe was a huge piece of our success.

Së bashku me talentin e tij të pamohueshëm, Joe ka qenë gjithmonë një kënaqësi absolute për të punuar me të. Ai është një lojtar i vërtetë i ekipit dhe gjithmonë arrin të nxisë diskutime pozitive dhe të sjellë më të mirën nga punonjësit e tjerë.

Without a doubt, I confidently recommend Joe join your team at The Sales Company. As a dedicated and knowledgeable employee and an all-around great person, I know that he will be a beneficial addition to your organization.

Ju lutem mos ngurroni të më kontaktoni në 555-123-4567 nëse dëshironi të diskutoni më tej kualifikimet dhe përvojën e Joe. Do të isha i lumtur të zgjeroja rekomandimin tim.

Urimet më të mira,
Kat Boogaard
Drejtor i Shitjeve
Kompania e Shitjes

3: Modeli i Letër Rekomandimi

I nderuar komision pranues,

I had the pleasure of teaching Sara in her 11th grade honors English class at Mark Twain High School. From the first day of class, Sara impressed me with her ability to be articulate about difficult concepts and texts, her sensitivity to the nuances within literature, and her passion for reading, writing, and creative expression—both in and out of the classroom. Sara is a talented literary critic and poet, and she has my highest recommendation as a student and writer. 

Sara is talented at considering the subleties within literature and the purpose behind authors’ works. She produced an extraordinary year-long thesis paper on creative identity development, in which she compared works from three different time periods and synthesized cultural and historical perspectives to inform her analysis. When called upon to give her thesis defense in front of her peers, Sara spoke clearly and eloquently about her conclusions and responded to questions in a thoughtful way. Outside of the classroom, Sara is dedicated to her literary pursuits, especially to poetry. She publishes her poetry in our school’s literary magazine as well as in online magazines. She is an insightful, sensitive, and deeply self-aware individual driven to explore art, writing, and a deeper understanding of the human condition.

Throughout the year, Sara was an active participant in our discussions, and she always supported her peers. Her caring nature and personality allow her to work well with others in a team setting, as she always respects others’ opinions, even when they differ from her own. When we held a class debate about gun laws, Sara opted to speak for the side opposite her own views. She explained her choice as motivated by a desire to put herself in other people’s shoes, view the issues from a new perspective, and gain a clearer sense of the issue from all angles. Throughout the year, Sara demonstrated this openness to and empathy for the opinions, feelings, and perspectives of others, along with shrewd powers of observation—all qualities that make her outstanding as a student of literature and burgeoning writer.

I am certain that Sara is going to continue to do great and creative things in the future. I highly recommend her for admission to your undergraduate program. She is talented, caring, intuitive, dedicated, and focused in her pursuits. Sara consistently seeks out constructive feedback so she can improve her writing skills, which is a rare and impressive quality in a high school student. Sara is truly a stand-out individual who will impress everyone she meets. Please feel free to contact me if you have any questions at [email protected].

sinqerisht,

Zonja Scribe
Mesuesi anglishtes
Shkolla e mesme Mark Twain

4: Modeli i letrës së rekomandimit

I nderuar komision pranues,

Është një kënaqësi e madhe të rekomandosh Stacy për t'u pranuar në programin tuaj inxhinierik. Ajo është një nga studentet më të jashtëzakonshme që kam hasur në 15 vitet e mia të mësimdhënies. Unë i mësova Stacy-t në klasën e 11-të të klasës së nderuar të fizikës dhe e këshillova në Klubin e Robotikës. Nuk jam i befasuar kur zbuloj se ajo tani renditet në krye të një klase jashtëzakonisht të aftë të të moshuarve. Ajo ka një interes të madh dhe talent për fizikën, matematikën dhe kërkimin shkencor. Aftësitë e saj të avancuara dhe pasioni për këtë temë e bëjnë atë një përshtatje ideale për programin tuaj rigoroz inxhinierik.

Stacy is a perceptive, sharp, and quick individual with a high aptitude for math and science. She is driven to understand how things work, whether they be the old computer hard drives in the school library or the forces that hold our universe together. Her final project in class was especially impressive: an investigation of frequency-dependent sound absorption, an idea that she said was sparked by not wanting to bother her parents with her hours of guitar practice at home. She’s been a strong leader in the Robotics Club, eager to share her knowledge with others and learn new skills. I have the students in the club prepare lessons and take turns leading our after-school meetings. When it was Stacy’s turn, she showed up prepared with a fascinating lecture on lunar astronomy and fun activities that got everyone moving and talking. She was our only student teacher to be met with much-deserved applause at the end of her lesson.

Stacy’s personal strengths are as impressive as her intellectual accomplishments. She’s an active, outgoing presence in class with a great sense of humor. Stacy’s the perfect person to get a group project rolling, but she also knows how to sit back and let others take the lead. Her cheerful nature and openness to feedback mean she’s always learning and growing as a learner, an impressive strength that will continue to serve her well in college and beyond. Stacy is just the kind of driven, engaging, and curious student that helped make our classroom a lively environment and safe place to take intellectual risks.

Stacy has my highest recommendation for admission to your engineering program. She has demonstrated excellence in all that she puts her mind to, whether it’s designing an experiment, collaborating with others, or teaching herself to play classical and electrical guitar. Stacy’s endless curiosity, combined with her willingness to take risks, leads me to believe there will be no limit to her growth and achievements in college and beyond. Please don’t hesitate to contact me at [email protected] if you have any questions.

sinqerisht,

Zonja Randall
Mësues Fizike
Shkolla e mesme Marie Curie

5: Modeli i Letër Rekomandimi

I nderuar komision pranues,

It is hard to overstate the meaningful contributions that William has made to our school and surrounding community. As both his 10th and 11th grade History teacher, I’ve had the pleasure of seeing William make profound contributions both in and out of the classroom. His deep sense of social justice, which he conveys through a nuanced and sophisticated understanding of historical trends and events, drives his motivation for school and community service. I can say with confidence that William is one of the most caring and driven students I’ve ever taught in my fifteen years at the school.

As the child of immigrant parents, William is especially drawn to understanding the immigrant experience. He produced an extraordinary semester-long research paper on the treatment of Japanese-Americans in the U.S. during WWII, in which he went beyond all expectations to conduct Skype interviews with relatives of his featured subjects to incorporate into his paper. William has a great capacity to draw connections between past and present and to ground his understanding of current issues in the context of historical events. He never retreats to a simple answer or explanation but is comfortable dealing with ambiguity. William’s fascination with U.S. and World History and skill for deep analysis make him an exemplary scholar as well as a motivated activist driven to promote civil rights and work towards social equity. 

In sophomore year, William noticed that the college planning seminars students attended included little information for first-generation or immigrant students. Always thinking about how institutions can better serve people, William spoke with counselors and ESL teachers about his ideas to better support all students. He helped collect resources and design a college planning curriculum for immigrant and undocumented students to enhance their college access. He further helped organize a group that connected ESL students with native English speakers, stating his mission to be helping ELLs improve their English and increasing multicultural awareness and social cohesion at the school as a whole. William identified a need and worked with students and faculty alike to meet it in an extremely effective and beneficial way. Ever the history scholar, he did plenty of research to back up his ideas.

William believes passionately in social progress and working for the common good. His own personal experiences, along with his profound grasp on social history, drive his advocacy work. He is a talented, intelligent student with the charisma, confidence, strong values, and respect for others to make a huge difference in the world around him. I’m looking forward to seeing all the good that William continues to do for his fellow humanity in college and beyond, as well as the excellent work that he will produce at the college level. William has my highest recommendation. If you have any questions, please contact me at [email protected].

sinqerisht,

Zoti Jackson
Mësues historie
Shkolla e mesme Martin Luther King, Jr

Leter rekomandimi

Shkarkoni mostrat e letrës së rekomandimit në MS word.

Leter rekomandimi

Mostra e letrës së rekomandimit

Modeli i letrës së rekomandimit

Shembull i letrës së rekomandimit

Formati i letrës së rekomandimit

Letër rekomandimi bursë

 

6: Modeli i Letër Rekomandimi

I nderuar komision pranues,

It is my pleasure to recommend Joe, who I taught in my 11th grade math class. Joe demonstrated tremendous effort and growth throughout the year and brought great energy to class. He has that combination of a positive attitude and the belief that he can always improve that’s rare in a high school student but so essential to the learning process. I am confident that he will continue to display the same commitment and diligence in everything he does. I highly recommend Joe for admission to your school.

Joe nuk do ta përshkruante veten si një person matematikor. Ai më ka thënë në disa raste se të gjithë numrat dhe variablat e bëjnë mendjen e tij të turbullt. Joe, në fakt, luftoi për të kuptuar materialin në fillim të vitit, por përgjigja e tij ndaj kësaj ishte ajo që më goditi vërtet. Aty ku shumë të tjerë kanë hequr dorë, Joe e mori këtë klasë si një sfidë të mirëpritur. Ai qëndroi pas shkollës për ndihmë shtesë, mori mësime shtesë në kolegjin aty pranë dhe bëri pyetje brenda dhe jashtë klasës.Due to all his hard work, Joe not only raised his grades, but he also inspired some of his classmates to stay after for extra help as well. Joe truly demonstrated a growth mindset, and he inspired his peers to adopt that valuable perspective, too. Joe helped contribute to our classroom environment as one where all students can feel supported and be able to ask questions. 

Joe’s years as a baseball player most likely influenced his strong belief in his ability to learn new skills and get better through practice. He’s played all through high school and is one of the team’s most valuable players. In his final for our class, Joe designed an impressive project calculating and analyzing batting averages. While he initially described himself as not a math person, Joe reaped the benefits of his tremendous effort and found a way to make the subject come alive for him in a way that he was personally invested in. As a teacher, it is incredibly fulfilling to witness a student make this kind of academic and personal progress. 

Joe is a trustworthy, reliable, good-humored student and friend who supports others in and out of the classroom. He was a pleasure to have in class, and his positive attitude and belief in himself, even in the face of difficulty, are an immensely admirable asset. I’m confident that he will continue to demonstrate the same diligence, perseverance, and optimism that he showed myself and his peers. I highly recommend Joe for admission to your undergraduate program. Please feel free to contact me with any further questions at [email protected].

sinqerisht,

Zoti Wiles
Mësues matematike
Shkolla e mesme Euklidi

 

Shkarkoni mostrat e letrës së rekomandimit në PDF.

No. 1 Letra e rekomandimit pdf

JO 2Letra e rekomandimit pdf

JO 3Letra e rekomandimit pdf

JO 4Letra e rekomandimit pdf

JO 5Letra e rekomandimit pdf

NR 6Letra e rekomandimit pdf