Studimi i mjekësisë është një ëndërr për shumë studentë, por kostoja e lartë e arsimit mund të jetë një pengesë kryesore. Për fat të mirë, ka shumë mundësi që studentët të ndjekin ëndrrat e tyre pa thyer bankën. Një mundësi e tillë është të studioni MBBS (Bachelor of Medicine dhe Bachelor of Surgery) në Kinë. Kina ofron një numër bursash për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të ndjekin MBBS në vend. Në këtë artikull, ne do të diskutojmë se si të aplikoni për bursa MBBS në Kinë, përfitimet e studimit të MBBS në Kinë dhe gjithçka tjetër që duhet të dini.

Përfitimet e studimit të MBBS në Kinë

Studimi i MBBS në Kinë ka disa përparësi. Së pari, kostoja e arsimit në Kinë është dukshëm më e ulët në krahasim me shumë vende të tjera. Kjo e bën atë një opsion tërheqës për studentët që dëshirojnë të ndjekin ëndrrat e tyre për t'u bërë mjekë pa marrë një sasi të madhe borxhi.

Së dyti, Kina ka një standard të lartë të edukimit mjekësor, me shumë nga universitetet e saj që renditen ndër më të mirët në botë. Kjo siguron që studentët të marrin një arsim me cilësi të lartë që njihet globalisht.

Së treti, studimi në Kinë u ofron studentëve një mundësi për të përjetuar një kulturë dhe mënyrë jetese të re. Kjo mund të jetë një përvojë e vlefshme që mund të zgjerojë horizontet e studentëve dhe t'i ndihmojë ata të bëhen më të vetëdijshëm globalisht.

Bursa MBBS në Kinë: Përmbledhje

Kina ofron një sërë bursash për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të ndjekin MBBS në vend. Këto bursa ofrohen nga qeveria kineze, si dhe nga universitete individuale.

Bursat mbulojnë tarifat e shkollimit dhe akomodimin, dhe ndonjëherë ofrojnë edhe një pagë për shpenzimet e jetesës. Megjithatë, numri i bursave në dispozicion është i kufizuar, dhe konkurrenca është e lartë.

Kriteret e pranueshmërisë për Bursat MBBS në Kinë

Për t'u kualifikuar për bursa MBBS në Kinë, studentët duhet të plotësojnë disa kritere. Kjo perfshin:

 • Studentët duhet të jenë shtetas jo kinezë.
 • Studentët duhet të kenë një diplomë të shkollës së mesme ose ekuivalente.
 • Nxënësit duhet të jenë në gjendje të mirë shëndetësore.
 • Studentët duhet të plotësojnë kërkesat e gjuhës për programin për të cilin dëshirojnë të aplikojnë.

Llojet e Bursave MBBS në Kinë

Ekzistojnë disa lloje të bursave MBBS të disponueshme në Kinë, duke përfshirë:

 • Bursa e Qeverisë Kineze: Kjo bursë ofrohet nga qeveria kineze dhe mbulon tarifat e shkollimit, akomodimin dhe një kompensim jetese.
 • Bursa Universitare: Kjo bursë ofrohet nga universitete individuale dhe mbulon tarifat e shkollimit dhe nganjëherë shpenzimet e akomodimit dhe të jetesës.
 • Bursa e Institutit Konfuci: Kjo bursë ofrohet nga Instituti Konfuci dhe mbulon tarifat e shkollimit, akomodimin dhe një kompensim jetese.

Si të aplikoni për bursa MBBS në Kinë

Për të aplikuar për bursa MBBS në Kinë, studentët duhet të ndjekin këto hapa:

 • Zgjidhni universitetet ku dëshirojnë të aplikojnë.
 • Kontrolloni kriteret e përshtatshmërisë për çdo universitet dhe program bursash.
 • Mblidhni të gjitha dokumentet e nevojshme.
 • Plotësoni formularin e aplikimit online.
 • Paraqisni aplikacionin së bashku me të gjitha dokumentet e kërkuara.

Dokumentet e kërkuara për Aplikimin e Bursave MBBS

Për të aplikuar për bursa MBBS në Kinë, studentët duhet të ofrojnë dokumentet e mëposhtme:

Afati kohor për Aplikimin e Bursave MBBS

Periudha e aplikimit për bursat MBBS në Kinë ndryshon në varësi të universitetit dhe programit të bursave. Është e rëndësishme të kontrolloni afatet specifike për secilin program.

Në përgjithësi, periudha e aplikimit për Bursat e Qeverisë Kineze fillon në fillim të janarit dhe përfundon në fillim të prillit. Periudha e aplikimit për bursa universitare mund të ndryshojë, por zakonisht fillon në shkurt ose mars.

Procesi i përzgjedhjes për Bursat MBBS në Kinë

Procesi i përzgjedhjes për bursat MBBS në Kinë është shumë konkurrues. Universitetet dhe ofruesit e bursave marrin parasysh disa faktorë, duke përfshirë performancën akademike, aftësinë gjuhësore, aktivitetet jashtëshkollore dhe cilësitë personale.

Pas shqyrtimit të aplikimeve, universitetet dhe ofruesit e bursave do të ftojnë për intervistë kandidatët më të kualifikuar. Vendimi përfundimtar do të bazohet në rezultatet e intervistës, si dhe në aplikimin e përgjithshëm.

Shpenzimet e jetesës në Kinë për studentët ndërkombëtarë

Shpenzimet e jetesës në Kinë ndryshojnë në varësi të qytetit dhe stilit të jetesës. Mesatarisht, studentët ndërkombëtarë mund të presin të shpenzojnë rreth 2,000 deri në 3,000 RMB (rreth 300 deri në 450 dollarë USD) në muaj për strehim, ushqim dhe shpenzime të tjera.

Kurrikula MBBS në Kinë

Kurrikula MBBS në Kinë ndjek të njëjtën strukturë bazë si në vendet e tjera, me kurse në shkencat bazë mjekësore, mjekësinë klinike dhe praktikën klinike. Kurrikula mësohet në anglisht ose kinezisht, në varësi të programit.

Programi MBBS në Kinë zakonisht merr gjashtë vjet për të përfunduar, duke përfshirë një vit praktikë. Gjatë vitit të praktikës, studentët do të fitojnë përvojë praktike në spitale dhe klinika.

Universitetet më të mira mjekësore në Kinë për studentët ndërkombëtarë

Kina ka shumë universitete të shkëlqyera mjekësore që ofrojnë programe MBBS për studentët ndërkombëtarë. Disa nga universitetet më të mira përfshijnë:

 • Qendra e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Pekinit
 • Kolegji Mjekësor i Universitetit Fudan të Shangait
 • Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Tongji
 • Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Zhejiang
 • Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, Kolegji Mjekësor Tongji

Perspektivat për studentët ndërkombëtarë pas përfundimit të MBBS në Kinë

Studentët ndërkombëtarë që përfundojnë MBBS-në e tyre në Kinë mund të zgjedhin të praktikojnë mjekësi në Kinë, në vendin e tyre të origjinës ose në vende të tjera anembanë botës. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se kërkesat për ushtrimin e mjekësisë ndryshojnë në varësi të vendit.

Avantazhet e studimit të MBBS në Kinë

Studimi i MBBS në Kinë ka disa përparësi, duke përfshirë:

 • Kosto e ulët e arsimit
 • Cilësi e lartë e arsimit
 • Zhytje kulturore
 • Njohja globale e diplomës
 • Mundësi për të mësuar një gjuhë të re

Sfidat me të cilat përballen studentët ndërkombëtarë që studiojnë MBBS në Kinë

Studimi i MBBS në Kinë mund të jetë sfidues për studentët ndërkombëtarë, veçanërisht nëse ata nuk janë të njohur me gjuhën dhe kulturën. Disa nga sfidat përfshijnë:

 • Pengesa gjuhesore
 • Dallimet kulturore
 • Malli për shtëpinë
 • Përshtatja me një sistem të ri arsimor

Ka 45 Universitete Kineze që ofrojnë MBBS në Kinë në anglisht dhe këto universitete janë të miratuara nga Ministria Kineze e Arsimit.
Për studentët ndërkombëtarë që duan të marrin bursa CSC për Studimet MBBS (MBBS në Kinë). Lista e Universitetet që ofrojnë bursa në Kinë për studentët ndërkombëtarë të Programit MBBS jepet më poshtë. Dhe mund të kontrolloni kategoritë e detajuara të Bursat e Kinës për programi MBBS(MBBS në Kinë) në këto universitete.

Bursat MBBS në Kinë

Nr.

Emri i Universitetit

Lloji i bursës

1UNIVERSITETI MJEKËSOR I KRYEQYTETITCGS; CLGS
2UNIVERSITETI JILINCGS; CLGS
3UNIVERSITETI MJEKËSOR DALIANCGS; CLGS
4UNIVERSITETI MJEKËSOR I KINËSCGS; CLGS
5UNIVERSITETI MJEKËSOR TIANJINCGS; CLGS
6UNIVERSITETI SHANDONGCGS; SHBA
7UNIVERSITETI FUDANCGS; CLGS
8UNIVERSITETI MJEKËSOR I XINJIANGCGS; CLGS; SHBA
9UNIVERSITETI MJEKËSOR NANJINGCGS; CLGS; SHBA
10UNIVERSITETI JIANGSUCGS; CLGS; SHBA; ES
11UNIVERSITETI MJEKËSOR WENZHOUCGS; CLGS; SHBA
12UNIVERSITETI ZHEJIANGCGS; CLGS; SHBA
13UNIVERSITETI WUHANCGS; SHBA
14UNIVERSITETI I SHKENCËS DHE TEKNOLOGJISË HUAZHONGCGS; SHBA
15UNIVERSITETI XI'AN JIAOTONGCGS; SHBA
16UNIVERSITETI MJEKËSOR I JUGUTCGS; CLGS
17UNIVERSITETI JINANCGS; CLGS; SHBA
18UNIVERSITETI MJEKËSOR GUANGXICGS; CLGS
19UNIVERSITETI SICHUANCGS
20UNIVERSITETI MJEKËSOR I CHONGQINGCLGS
21UNIVERSITETI MJEKËSOR HARBINCLGS; SHBA
22UNIVERSITETI BEIHUACGS; CLGS
23UNIVERSITETI I MJEKËSISË LIAONINGCGS
24UNIVERSITETI QINGDAOCGS; CLGS
25UNIVERSITETI MJEKËSOR HEBEICGS
26UNIVERSITETI MJEKËSOR NINGXIACGS; CLGS; SHBA
27UNIVERSITETI TONGJICGS; CLGS; SHBA
28UNIVERSITETI SHIHEZICGS
29UNIVERSITETI JUGLINDORCGS; CLGS; SHBA
30UNIVERSITETI YANGZHOUCGS
31UNIVERSITETI NANTONGCLGS
32UNIVERSITETI SOOCHOWCGS; CLGS
33UNIVERSITETI NINGBOCGS; CLGS; SHBA
34UNIVERSTIY MJEKËSOR FUJIANCGS; CLGS; SHBA
35UNIVERSITETI MJEKËSOR ANHUICGS; CLGS; SHBA
36KOLEGJI MJEKËSOR XUZHOUCLGS; SHBA
37KINË UNIVERSITETIT TRE GORGESCGS; CLGS; SHBA
38UNIVERSITETI ZHENGZHOUCGS; SHBA
39UNIVERSITETI MJEKËSOR GUANGZHOUCGS; CLGS; SHBA
40UNIVERSITETI SUN YAT-SENCGS; CLGS; SHBA
41UNIVERSITETI SHANTOUCGS; CLGS
42UNIVERSITETI MJEKËSOR KUNMINGCGS; CLGS
43KOLEGJI MJEKËSOR LUZHOUCLGS; SHBA
44UNIVERSITETI MJEKËSOR I SICHUANIT VERIORCLGS
45UNIVERSITETI XIAMENCGS; CLGS; SHBA

Para se të shihni listën, duhet të dini shënimin e mëposhtëm i cili është shumë i rëndësishëm për ju për të kuptuar tabelën.
Shënim: CGS: Bursa e Qeverisë Kineze (Bursë e plotë, Si të aplikoni CGS)
CLGS: Bursa e Qeverisjes Lokale Kineze (Si të aplikoni CLGS)
SHBA: Bursat Universitare (Mund duke përfshirë tarifat e shkollimit, akomodimin, kompensimin e jetesës, etj.)
ES: Bursa e Ndërmarrjeve (Themeluar nga ndërmarrje në Kinë ose vende të tjera)

Pa bursa

Sa kushton për të studiuar MBBS në Kinë?
Shumica e programeve të ofruara nga Universitetet Kineze sponsorizohen nga qeveria kineze kjo do të thotë që studentëve ndërkombëtarë nuk u kërkohet të paguajnë tarifën e shkollimit. Por,mjekësordhebiznesiprogramet nuk janë në këtë kategori. Programi më i lirë përMBBS në Kinë kushton rreth 22000 RMB në vit; krahasimisht, më e shtrenjtaProgrami MBBS në Kinëdo të jetë 50000 RMB në vit. Kostoja mesatare e programit MBBS në vit do të jetë rreth 30000 RMB.

Fakte

A janë të disponueshme bursat MBBS në Kinë për studentët ndërkombëtarë?

Po, Kina ofron një sërë bursash për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të studiojnë MBBS në Kinë.

Cilat janë kërkesat për të aplikuar për bursa MBBS në Kinë?

Kërkesat mund të ndryshojnë në varësi të universitetit dhe programit të bursave, por në përgjithësi, studentët duhet të ofrojnë një formular aplikimi të plotësuar, diplomë të shkollës së mesme ose ekuivalente, transkripta të notave të shkollës së mesme, një pasaportë të vlefshme, një deklaratë personale ose plan studimi, dy letra rekomandim, një formular ekzaminimi fizik dhe dëshmi të aftësisë gjuhësore.

Si është kurrikula MBBS në Kinë?

Kurrikula MBBS në Kinë ndjek të njëjtën strukturë bazë si në vendet e tjera, me kurse në shkencat bazë mjekësore, mjekësinë klinike dhe praktikën klinike. Kurrikula mësohet në anglisht ose kinezisht, në varësi të programit.

Sa kohë duhet për të përfunduar programin MBBS në Kinë?

Programi MBBS në Kinë zakonisht merr gjashtë vjet për të përfunduar, duke përfshirë një vit praktikë.

Cilat janë avantazhet e studimit të MBBS në Kinë?

Studimi i MBBS në Kinë ka disa avantazhe, duke përfshirë koston e ulët të arsimit, cilësinë e lartë të arsimit, zhytjen kulturore, njohjen globale të diplomës dhe mundësinë për të mësuar një gjuhë të re.

Cilat janë sfidat me të cilat përballen studentët ndërkombëtarë që studiojnë MBBS në Kinë?

Disa nga sfidat me të cilat përballen studentët ndërkombëtarë që studiojnë MBBS në Kinë përfshijnë pengesën gjuhësore, dallimet kulturore, mallin për shtëpinë dhe përshtatjen me një sistem të ri arsimor.

konkluzioni

Studimi i MBBS në Kinë është një mundësi e shkëlqyer për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të ndjekin ëndrrat e tyre për t'u bërë mjekë pa marrë një sasi të madhe borxhi. Kina ofron një sërë bursash për studentët e MBBS, si dhe arsim me cilësi të lartë dhe zhytje kulturore. Megjithatë, studimi në Kinë mund të jetë gjithashtu sfidues dhe studentët duhet të përgatiten për t'u përshtatur me një gjuhë dhe kulturë të re.